Felnőtt szívsebészet

Felnőtt szívsebészeti esetek

Koszorúér arborizáció

A koszorúér-betegség diagnosztikájának jelenlegi alapvető („gold standard”) módszere az artériás behatoláson keresztül végzett szívkatéterezés. A szívkatéterezés invazív beavatkozás, és bár azt ma már igen nagy gyakorlattal végzik, mégis, a módszernek jól ismert kockázata van. A szív CT lehetőséget ad a koszorúerek állapotának vizsgálatára non-invazív módon. A vizsgálat segítségével az érelmeszesedés igen korai jelei is felismerhetők lehetőséget adva a betegség előrehaladását lassító megelőző terápia bevezetésére, illetve alkalmas a potenciálisan szűkületet okozó érlerakódások („plakkok”) diagnosztikájára. Az utóbbi esetben később szívkatéterezésre is sor kerülhet a szűkület egyértelmű igazolására, illetve szükség esetén tágítására.

További lehetőséget bíztosít a CT képek kiértékelésére és a terápiás döntések finomítására a 3D tervezés. A 3D-s modellek többletinformációval szolgálnak a koronária erek lefutásával és a szűkületek elhelyezkedésével kapcsolatban. Az így nyert diagnosztikai adatokat a szívsebészeti beavatkozásra való felkészülésben lehet használni, ezzel segítve személyre szabott terápiás döntéseket.

Forrás:

Mechanikus műszív beültetés

A szívsebészeti ellátás részeként adott, súlyos állapotú betegcsoport számára lehetőség nyílik a külső mechanikus keringéstámogatás (ECMO-extrakorporális membrán oxigenátor), az ideiglenes műszív és a beültethető keringéstámogató (LVAD) eszközök elérésére. A rendelkezére álló armamentárium felhasználásával, betegek ellátása lehetséges rövid, közép és hosszú távon is, a teljes beültethető végleges műszívig bezárólag. Az indikációs területek tekintetében a súlyos akut terápia refrakter szívelégtelenség, krónikus végstádiumú szívelégtelenség, akut miokardiális infarktus miatti szívelégtelenség, súlyos légzési elégtelenség, a szívműtétet követő ún. postcardiotómiás syndroma a leggyakoribbak. A végleges beültethető műszívek tekintetében Intézetünkben rendelkezésre áll a piacon jelenleg elérhető legkisebb méretű beültethető keringéstámogató készülék.

Forrás:

  • Szakmai tartalom: GOKVI
  • 3D modell: Orvosi3D
error: Content is protected !!