Gyermekszívsebészet

Gyermek szívfejlődési rendellenességek

Coarctatio aortae

A coarctatio aortae (ejtsd: koarktáció aorté) az aorta típusos helyen kialakult szűkülete. A coarctatio jellemzően az aortaív kanyarulata és a leszálló mellkasi aorta szakasz határán alakul ki. A szűkület miatt a bal kamrának emelkedett ellenállással szemben kell dolgoznia, hogy a test megfelelő vérellátását biztosítsa.

Ha az aortaív szűkülete enyhe, nem okoz tüneteket és nem igényel kezelést, de magasvérnyomás betegség későbbi kialakulásával enyhe esetben is számolni kell. Jelentős szűkület esetén műtét vagy katéteres beavatkozás szükséges.

Forrás:

  • Szakmai tartalom: GOKVI
  • 3D modell: Orvosi3D

Kamrai sövényhiány (VSD)

A kamrai sövényhiány (angolul ventricular septal defect= VSD) olyan veleszületett szívbetegség, ahol a szív két alsó üregét (kamráját) elválasztó falon (sövényen) defektus (lyuk) található. A kamrai sövényhiány az egyik leggyakoribb szívbetegség, legtöbb esetben könnyen diagnosztizálható és kezelhető. Sok esetben a VSD más komplex veleszületett szívbetegségekkel társul, vagy azok kötelező részét képezi.

A VSD kezelése függ a sövényhiány méretétől, elhelyezkedésétől, a gyermek korától és méretétől. A kis VSD-k spontán módon (beavatkozás nélkül) záródhatnak. Sok esetben a kis méretű VSD, szívzörejen kívül más tünetet vagy panaszt nem okoz, csak ellenőrzésük szükséges.  Nagyobb méretű, záródási hajlamot nem mutató és panaszt okozó VSD-k zárása műtéti úton lehetséges. Gyógyszeres kezeléssel a tünetek átmenetileg enyhíthetőek, de a sövényhiány nem zárható.  

Forrás:

  • Szakmai tartalom: GOKVI
  • 3D modell: Orvosi3D

Pulmonális atrézia kamrai sövényhiánnyal

A pulmonális billentyű elzáródásához (pulmonális atrézia) gyakran társul kamrai sövényhiány A szív belső szerkezete hasonlatos a Fallot tetralógiás betegekéhez, ezért gyakran Fallot-tetralógia-pulmonális atréziaként is emlegetik.

A diagnózis megállapítása után az oxigénellátás stabilizálása érdekében a Botall vezetéket speciális gyógyszer adása révén a műtétig nyitva tartjuk. A néhány napos korban sorra kerülő műtéti beavatkozásig a beteget az intenzív osztályon kezelik. Újszülöttekben általában átmeneti megoldásként egy shunt révén biztosítjuk a tüdők vérellátását. Amennyiben megszületéskor a tüdőér bal illetve jobb ágán további szűkületeket látunk, ezeket is az újszülöttkori sebészeti beavatkozás keretén belül orvosoljuk. A nyitott szívműtét során egy műanyag folttal zárjuk a VSD-t, majd ezt követően egy műérrel összekötjük a jobb kamrát a tüdőérrel. 

Forrás:

  • Szakmai tartalom: GOKVI
  • 3D modell: Orvosi3D

Nagyértranszpozíció

A nagyértranszpozíció vagy TGA (angolból: Transposition of the Great Arteries) egy komplex szívfejlődési rendellenesség. TGA-ban a két nagyér, az aorta és az arteria pulmonalis megcserélve csatlakozik a szívhez.

A betegek 30%-a esetén, a születés utáni órákban a vér oxigéntartalma olyan alacsony értékekre süllyed, ami az életfontosságú szervek visszafordíthatatlan károsodásával jár. Az elkülönült párhuzamos keringések közötti kapcsolat sürgősségi megnyitása egy katéteres beavatkozás révén történik. A műtétre, jelentős társult betegségek kivételével, újszülött korban kerül sor. A nyitott szívműtétet artériás switch-nek (ejtsd szviccs; angolul: átkapcsolni) nevezik. Ennek során a két nagy eret közvetlenül az eredésük fölött átvágják és helyes módon csatolják vissza a szívhez. A műtét legkritikusabb része a koszorús erek átültetése.

Forrás:

  • Szakmai tartalom: GOKVI
  • 3D modell: Orvosi3D
error: Content is protected !!