Mellkassebészet

Mellkassebészeti esetek

Tüdőtumorok

A tüdő daganatait két nagy csoportba sorolhatjuk: primer (vagyis elsődleges) tüdőrák és metasztatikus (áttétből származó) tüdődaganat. A tüdő jóindulatú tumorai az összes tüdődaganat mindössze 1%-át alkotják, azaz az elváltozások sajnos döntő többségében rosszindulatúak. A rosszindulatú (malignus) tüdődaganatokat két csoportra oszthatjuk. Megkülönböztetjük a kissejtes tüdőrákot, amelynek gyakorisága 15-20% között van, valamint a nem-kissejtes tüdőrákot, melynek gyakorisága 75-80%. Amennyiben nem kezelik, a rákos sejtek átterjedhetnek a közeli szövetekre, majd a test többi részére. Ezt a folyamatot metasztázisnak hívják. A leggyakoribb rákos megbetegedés, mely 1,35 millió új esetet jelent évente, és 1.18 millió ember halálát okozza világszerte.

Az Angio CT felvételek további 3D-s szegmentálása többlet információt nyújthat a daganat pontos lokalizációjával kapcsolatban. Így tervezhetővé válik a műtét, azaz fel lehet készülni az esetleges anatómiai variációkra még a műtét előtti időszakban. A bemutatott 3D modell tüdődaganatos beteg, jobb tüdejében lévő tumort (zöld) és a tüdő erek (véna – kék, artéria – piros) egymáshoz viszonyított helyzetét mutatja be.

Forrás:

  • 3D modell: Orvosi3D

Arteriovenosus malformatio

A pulmonalis artériás és vénás érrendszer keveredésének (areriovenosus  fistula) első leírója Churton volt 1897-ben. Melynek lényege, hogy az embriogenezis során minor fejlődési zavar következtében primitív érösszeköttetések maradnak fenn, és a vér az artériás rendszerből a kapilláris hálózat megkerülésével kóros közlekedőnyíláson át a vénás rendszerbe kerül. Jobb–bal shunt jön létre, ami nagy méret esetén megterheli a szívet, és csökkenti az artériás oxigén felvételét. A klinikai kép súlyossága döntően a jobb–bal shunt nagyságától, illetve a késői diagnózisból adódik.

A nem diagnosztizált és nem kezelt betegség súlyos, akár halálos szövődményekkel is járhat. Idetartozik a hypoxaemia, pulmonalis hypertensio, endocarditis, pangásos szívelégtelenség, haemopthysis, haemothorax, paradox embolisatio, stroke, migrénes fejfájás, agyi tályog.

A diagnosztika fejlődésével párhuzamosan a kezelési lehetőségek és elvek is jelentősen megváltoztak. Artériás fázisú CT képekből 3D modell készítésével pontosan látható az artériás és a vénás keveredés illetve a shunt erek eredése a natív rendszerből.

Forrás:

  • 3D modell: Orvosi3D

Hónaljárok tumor

A mellkasi üreg olyan tér, amelyet a gerinc, a bordák és a szegycsont határol, és a has üregétől a rekeszizom választja el. A mellüreg egyéb fontos szervek között tartalmazza a szívet, a mellkasi aortát, a tüdőt és a nyelőcsövet. A mellkasüreg falát a borda és a rekeszizom alkotja. A mellkas fala elég szilárd ahhoz, hogy megvédje a mellüreg szerveit a külső behatástól, de elég rugalmas ahhoz, hogy ki-be és fel-le mozogjon a légzéssel. A test bármely más szerkezetéhez hasonlóan a mellkasfalon is kialakulhat daganat. A most bemutatott modell egy a mellkasfala tumorát mutatja be a bal hónaljárokban.

Forrás:

  • 3D modell: Orvosi3D
error: Content is protected !!