Hasi sebészet

Viszcerális sebészet

Jobb oldali vastagbél tumorok

A vastagbélrákok, végbélrákok többsége úgynevezett polipokból alakul ki. A polipok rákmegelőző állapotoknak tekinthetőek, önmagukban még nem jelentenek rosszindulatú elfajulást, később azonban vastagbélrák, illetve végbélrák alakulhat ki belőlük. Magyarországon évente több mint 7000 új vastagbélrákos esetet regisztrálnak, ezzel Európában sajnos a második legrosszabb helyen állunk. Mint minden daganatos betegségnél, a vastag- és végbélrák esetében is fontos a korai felismerés, hiszen a gyógyulás esélyei korai stádiumban sokkal kedvezőbbek.

A vastagbél daganatok komplex terápiájában központi szerep jut a sebészetnek. A korszerű onkológiai műtét során eltávolításra kerül a daganatos vastagbélszakasz megfelelő biztonsági zónával, valamint az érintett bélszakaszt ellátó nyirokcsomók és nyirokerek láncolata. A bél folytonosságát varratokkal vagy speciális varrógépekkel állítjuk helyre.
Attól függően, hogy a daganat a vastagbél mely szakaszán helyezkedik el, végezhetünk jobb vagy bal oldali vastagbél eltávolítást (jobb vagy bal hemikolektómia), haránt vastagbélszegmens eltávolítást, szigmabél vagy végbél reszekciót. A végbéldaganatok esetében az elhelyezkedésüktől függően a műtét során átmeneti, vagy ritkább esetekben végleges bélkivezetésre (sztóma) is szükség lehet.

Forrás:

error: Content is protected !!